Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft

Tillväxtverkets logotyp

Boende- och inkvarteringsstatistik

Den officiella turiststatistiken utgörs i dagsläget av inkvarteringsstatistik, det vill säga statistik från kommersiella boendeanläggningar.

Inkvarteringsstatistiken omfattar boende på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter (SoL).

Den visar bland annat antal gästnätter, gästens nationalitet, genomsnittlig rumsintäkt, beläggningsgrad och utveckling i olika delar av Sverige. Statistiken produceras på Tillväxtverkets uppdrag av Statistiska centralbyrån (SCB).

Sommarturismen 2014

Fler än någonsin tidigare valde att semestra i Sverige sommaren 2014. Övernattningarna passerade för första gången 25 miljoner. De utländska gästnätterna stod för den största relativa ökningen. Procentuellt var ökningen i Dalarna störst.

Antalet övernattningar ökade till 25 miljoner under juni, juli och augusti. Det är en uppgång med 3,4 procent jämfört med samma period i fjol. De utländska övernattningarna ökade med 6,6 procent medan de svenska steg med 2,1 procent. Av de utländska besökarna ökade antalet övernattningar från Tyskland, Nederländerna, Norge och Storbritannien mest.

Liksom förra sommaren ökade också logiintäkterna på hotell, vandrarhem och i stugbyar i nästan alla landets regioner. Under juni-augusti steg intäkterna mest i Stockholms län med 4,1 procent till 1,98 miljarder kronor. Procentuellt var ökningen i Dalarna störst; plus 14,1 procent.

Övernattningarna ökade mest i stugbyar följt av hotell och vandrarhem. På hotellen steg logiintäkterna under juni-augusti med drygt 262 miljoner kronor till 5,3 miljarder kronor. Antalet sålda rum ökade med två procent.

Infografik över turiståret 2013.

Klicka på bilden för att se den större.

Årssammanställning 2013

Turiståret 2013: Trots svag konjunktur i Europa växer den utländska turismen i Sverige. Antalet övernattningar i Sverige ökade i fjol med 2,1 procent, från 52,7 till 53,8 miljoner. Den starkaste ökningen visar övernattningar från de utomeuropeiska marknaderna, som steg med 5,3 procent.

Läs pressmeddelandet om turiståret 2013

Ladda ner infografiken för turiståret 2013 som pdfPDF

Fakta om svensk turism

I den årliga rapporten "Fakta om svensk turism" baseras en stor del av informationen om den inhemska och den inkommande turismen på slutliga inkvarteringsdata.

Ladda hem eller beställ Fakta om svensk turism 2013länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Månads- och årsrapporter och statistikpaket

På Tillväxtverkets uppdrag publicerar SCB även månads- och årsvis delar av inkvarteringsstatistiken i Statistiska meddelanden (SM).

Månads- och årsrapporter - länk till SCBlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utöver denna publicering finns tillgång till ett antal statistikpaket, som har utvecklats och anpassats till olika användares behov.

Statistikpaketen, liksom enskilda tabeller där man fritt kan välja anläggningstyp, region (län, kommun eller fritt vald grupp av anläggningar), storleksgrupp med mera kan beställas hos SCB, se nedan.

SCB kan dessutom på beställning utföra specialbearbetningar av primärmaterialet, under förutsättning att sekretessbestämmelserna så tillåter.

SCB-Kontakt

SCB, Enheten för miljö och turism
Telefon: 08-506 944 40
E-post: inkvartering@scb.se

Senast ändrad
3 oktober 2014 09:30