Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft

Tillväxtverkets logotyp

Lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg (LOV)

LOV - lag om valfrihetssystem - öppnar nya affärsmöjligheter för dig som driver eller som planerar att starta en verksamhet inom service, vård eller omsorg.

Tillväxtverket informerar om de förutsättningar lagen skapar. Informationen vänder sig främst till dig som är eller funderar på att bli leverantör inom vård, omsorg eller service.

Här kan du läsa mer, beställa hem material, och följa länkar till den som vill ha mer information.

Seminarium - förutsättningar för företagande vid införande av valfrihetssystem

Tillväxtverket arrangerar tillsammans med olika kommuner ett antal seminarier om hur man kan arbeta för att skapa goda förutsättningar för företagande vid införande av valfrihetssystem.

Anmäl dig till seminarierna genom att klicka på länkarna under Evenemang till höger på denna sida.

Skriftligt material

Vill du läsa om LOV finns två broschyrer att hämta hem från vår webbplats. Den ena ger en enkel översikt och den andra är lite mer omfattande. Båda vänder sig till dig som är intresserad av att verka som leverantör inom vård- och omsorgsområdet.

Ladda hem broschyrerna från Publikationer.

Kortfattad information:
Valfrihetssystem - en möjlighet för dig?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lite mer omfattande information:
Valfrihetssystem - Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det här är valfrihetssystem enligt LOV

Enkelt uttryckt ger valfrihetssystemen medborgare möjlighet att välja mellan olika leverantörer av tjänster inom vård och omsorg. Det skapar möjligheter för privata företag och organisationer att utföra tjänster som kommunen eller landstinget tidigare utfört i egen regi.

Det är kommuner och landsting som beslutar om att införa valfrihetssystem enligt LOV. Alla landsting ska ha valfrihetssystem, som ofta kallas vårdval, i primärvården från den 1 januari 2010. I landstingens övriga verksamhet och i kommunernas verksamhet är det upp till varje kommun eller landsting att utforma och införa system enligt LOV.

Valfrihetssystem kan exempelvis användas inom hemtjänsten eller för äldreboenden. Alla valfrihetssystem annonseras på www.valfrihetswebben.se. Där finns alltid uppdateradinformation om de valfrihetssystem som är igång i landets alla kommuner och landsting.

Gå till Valfrihetswebben länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla kan ansöka

Driver du företag, eller är du verksam inom ett kooperativ eller i en ideell organisation med verksamhet inom service, vård eller omsorg? Du kanske inte har företag idag, men är intresserad av att starta eget inom något av dessa områden. Valfrihetssystemen skapar nya affärsmöjligheter som kan vara intressanta för dig.

På www.valfrihetswebben.se utannonseras alla aktuella valfrihetssystem. Där framgår vilka krav som ställs för att bli godkänd som leverantör. Där får du också veta vilken ersättning som du får för utförda tjänster. Om du uppfyller kraven blir du godkänd som leverantör.

Då tecknas ett avtal mellan kommunen eller landstinget och dig som leverantör. Sedan är det bara att jobba på att få kunder att välja just dig. Om din ansökan inte är komplett eller om något är oklart får du möjlighet att göra om.

Valfrihetssystemet kan vara en väg att få nya kunder och uppdrag. Du kan till exempel erbjuda dina kunder tilläggstjänster som går utöver de tjänster kommunen eller landstinget ersätter.

Om du exempelvis levererar hemservicetjänster via kommunens valfrihetssystem kan du parallellt sälja andra tjänster, så som fönsterputsning, som kunden själv får betala.

Kunden bestämmer

Valfrihetssystem bygger på att det inte är någon priskonkurrens mellan olika leverantörer. I valfrihetssystemet är det den enskilda kunden som bestämmer. Om man som kund inte är nöjd, eller nyfiken på någon annan, byter man helt enkelt leverantör.

Det är kommunen eller landstinget som ansvarar för att kunderna får information om alla leverantörer som det finns att välja mellan. Men du som leverantör har självklart
möjlighet att profilera just din egen verksamhet och själv marknadsföra dina tjänster och erbjudande direkt till potentiella kunder.

Var kan jag vända mig med frågor?

Tillväxtverket har tagit fram en särskild branschguide för företagande inom vård- och omsorgsområdet. Den, tillsammans med andra checklistor, finns finns på verksamt.se:

Gå till verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan också få svar på flera av dina frågor genom de vägledningar som Kammarkollegiet tagit fram.

Gå till Kammarkollegiets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan också kontakta respektive kommun eller landsting direkt. Nära 200 kommuner har fått särskilda medel att utreda valfrihetssystem, och i alla landsting pågår arbetet för fullt.

Gå till Sveriges Kommuner och Landsting, SKLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad
18 februari 2015 10:23

Presentation från seminarium

Vill du ha presentationen från ett specifikt seminarium? Skicka ett mejl med information om vilket seminarium det gäller till Susanna Johansson.

Kontakta oss

E-post: tillvaxtverket@tillvaxtverket.se
Telefon: 08-681 91 00


Fler kontaktuppgifter

Tillväxtverkets webbar

Vi finns även här
Länk till Twitter.
Länk till Facebook.
Länk till LinkedIn.